SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy w

  • [...] takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego w skrobię oraz zarodka będącego źródłem fosforu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz E. Od czasu ich pierwotnego udomowienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • [...] trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Dzięki bakteriom jelitowym organizm jest w stanie efektywnie wykorzystywać m.in. białka czy elektrolity, a także wytwarzać witaminy. Ponadto mikrobiota jelitowa uczestniczy w ochronie komórek jelit przed patogenami oraz przed ich przenikaniem do krwiobiegu. Co więcej, potrzebna jest do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1318 Data: 2022-04-05 18:54:22
  • [...] otyłości. Te same czynniki, które sprzyjają nadmiernej masie ciała, tj. opieranie diety na wysokoprzetworzonej żywności i alkoholu oraz jadłospisy ubogie w błonnik, oraz witaminy i składniki mineralne, a także brak aktywności fizycznej i sięganie po papierosy, sprzyjają również chorobom nowotworowym obszarów organizmu odpowiedzialnych za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1481 Data: 2022-06-28 19:50:28
  • [...] się z niedoborami jednego z tych dwóch pierwiastków prędzej, czy później, rozwiną niedobór również w zakresie zawartości w organizmie drugiego z nich. Dla optymalizacji poziomów tych elektrolitów poza stosowaniem równoległej suplementacji warto rozważyć dodatkową podaż witaminy B6, gdyż wpływa ona na komórkowe mechanizmy przyswajania magnezu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1467 Data: 2022-08-05 08:22:02
  • Pyszne desery z owocami i nasionami chia bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czyli Chia są zaliczane do superfood, czyli naturalnej i nieprzetworzonej żywności, która jest wyjątkowo bogata w cenne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i inne bioaktywne związki. W przypadku tej rośliny mówi się bardzo często o wysokim udziale błonnika oraz zdrowych nienasyconych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 363 Data: 2023-09-23 11:57:16
  • O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3272 Data: 2017-05-17 08:44:10
  • Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie  Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6523 Data: 2020-11-01 08:42:17
  • NUTLOVE SALTY NUTS - pyszne orzechy w wyjątkowych przyprawach

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Orzechy są źródłem roślinnego białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych wielu witamin i składników mineralnych. Wysoka zawartość antyoksydantów w tym polifenoli i witaminy E sprawia, że produkt ten uznawany jest za niezwykle zdrowy i pożądany w codziennej diecie. Rekomenduje się, by konsumować je na poziomie przynajmniej 20 g na dobę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1421 Data: 2021-07-29 14:27:52
  • [...] Przeziębienie to potoczna nazwa na zaburzenie stanu zdrowia wywołane infekcją, uprzykrzające życie najczęściej w okresie od jesieni do wiosny, kiedy to np. ubożeją zapasy witaminy D w organizmie. Z reguły są to infekcje wirusowe, a do grona wirusów odpowiedzialnych za nasze złe samopoczucie zalicza się m.in. rinowirusy (najbardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1012 Data: 2022-03-21 15:25:57
  • FRULOVE - przepyszne musy owocowe bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] krwionośny. Maliny i jagody słyną natomiast z wysokiego udziału antyoksydantów. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jednak owoce te to również witaminy oraz błonnik, które są niezbędne do odżywienia organizmu i prawidłowej pracy układu trawiennego. Idealny dodatek do wielu potraw FRULOVE to idealny dodatek do wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 675 Data: 2023-07-18 03:30:54
  • Ludzie bardzo często przywiązują ogromną wagę do swojego wyglądu, w tym szczególnie do kondycji włosów. Z tego powodu, wiele osób odczuwa znaczny niepokój, gdy zaczynają się pierwsze problemy z ich przerzedzaniem, wypadaniem, słabszą kondycją. Problemy ze zdrowiem włosów są jedną z najbardziej uciążliwych przypadłości znacznej liczby kobiet i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 820 Data: 2023-08-11 15:08:21
  • [...] układu immunologicznego. Ponadto znane są z licznych interakcji z układem nerwowym. Usprawniają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także produkują niektóre witaminy. Bakteriami probiotycznymi, o których w dietetyce mówi się najwięcej, są m.in. bakterie z rodzajów Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Głównymi źródłami bakterii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1630 Data: 2021-12-27 17:50:37
  • [...] niezbędnego np. do prawidłowej pracy mięśni. Pełni również rolę antyoksydacyjną i chroni przed skutkami zdrowotnymi nadmiaru wolnych rodników. Dodatkowo regeneruje poziom witaminy E w organizmie. Efektywność działania Co-Q10 spada z wiekiem, gdyż dochodzi wtedy do uszczuplenia jego zasobów w organizmie. To objawia się zwiększoną podatnością na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1631 Data: 2022-01-25 09:13:19
  • [...] w pożywieniu, to jednak jest dość słabo wchłaniane. Suplementacja zatem jest tutaj dobrym rozwiązaniem. Aby poprawić wchłanianie, można dodatkowo uwzględnić suplementowanie witaminy C, D, witamin z grupy B, z magnezem, kolagenem oraz cynkiem. Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałeś MSM, to zanim sięgniesz po dawkę 3 g, zacznij od mniejszej porcji i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2532 Data: 2019-10-24 11:59:35
  • [...] tłuszczy na wrażliwość insulinową i ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Między innymi z tych przyczyn poleca się stosować dietę opartą o produkty niskoprzetworzone, bogate w witaminy, składniki mineralne, czy tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym, czyli przeciwnym do tłuszczy trans. Im wcześniej zrezygnuje się ze spożywania utwardzonych olejów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3857 Data: 2021-09-08 13:06:01
  • [...] Napis "o smaku goudy" zachęca do spróbowania. Patrząc na skład, widzimy, że jest to woda, olej kokosowy, skrobia modyfikowana, sól, aromat i barwnik. Plusem jest zawartość witaminy B12, której często brakuje w diecie wegan i brak substancji konserwujących. Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10246 Data: 2022-03-03 14:34:00
  • [...] i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane polifenolami. Najbardziej godna uwagi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1383 Data: 2021-08-16 20:09:19
  • Czy olej lniany może zastąpić olej rybi?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie da się zastąpić. W przypadku rezygnacji z ryb i owoców morza pomija się nie tylko cenne białka, aminokwasy, czy witaminy i składniki mineralne, ale również drogocenne kwasy tłuszczowe: dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), które są niemal ekskluzywne dla tej grupy produktów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1153 Data: 2021-09-14 09:03:28
  • Czy warto jeść awokado? Awokado dla zdrowia i urody!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] smacznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. Awokado jest bogate w sterole roślinne związki, które jak wykazano, obniżają poziom cholesterolu. Zawiera ono również witaminy i minerały, w tym witaminę E, magnez, witaminę C, kwas foliowy i cynk. Dostarcza nawet więcej potasu niż bogate w ten pierwiastek banany. Mniejsze ryzyko chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 910 Data: 2022-08-23 12:25:25
  • [...] który staje się zagrożeniem dla zdrowia (rośnie ryzyko sercowo-naczyniowe). Podobnie negatywnie na jakość snu wpływa etanol. Dlatego używanie Ashwagandhy, melatoniny, witaminy D, magnezu, potasu czy l-tryptofanu może być tak przydatne. W jednym z badań podawanie więcej niż 1 g l-tryptofanu miało wyraźny wpływ na skracanie czuwania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2022-07-02 06:34:16